August 28, 2020 3 min read

Hé, hij is klaar, maar wat moet dit nou weer voorstellen?

Daar is 'tie dan. De print waar je 13 uur op heb gewacht. Je kan niet wachten tot het bed is afgekoeld zodat je hem kan verwijderen en dan zie je het; Een lelijke naad van ongeëxtrudeerd materiaal of een rits van blobs dat van boven naar beneden op je nieuwe Mandalorian helmet loopt. Spuuglelijk vind je het maar je accepteert dat dat de gebreken zijn van 3D printen. Wat kan je doen om dit te verbeteren?

De gouwe ouwe Stanleymes.

Ja. Daadwerkelijk je beste vriend is het. De stanleymes. Zorg ervoor dat hij nog goed scherp is want je gaat door het kunststof heen moeten met flink wat kracht als hij bot is. Dit mesje is perfect om een rits van strings of blobs mee plat te krijgen. Je zal nog wel zien dat er een gladde rand zit, maar in ieder geval is het oppervlak nu plat. Hier kan je al wat meer mee!

Gewoon, schuurpapier.

Schuurpapier is waarschijnlijk naast de stanleymes je meest gebruikte tool om het oppervlak al wat egaler te krijgen. Zorg ervoor dat je begint met een flink ruw stuk schuurpapier om mee te beginnen; Het liefst een 80 grid. Het kunststof is vrij hardnekkig en je komt er niet doorheen als je begint met een gladde. Je werkt de print stapsgewijs omhoog af door ruw te beginnen en gladder te eindigen. Als je met een 80 grid begint, kan je daarna over naar een 240 grid, en vervolgens naar 400. Probeer de fijne stukjes plastic niet in te ademen!

Burn! 

Een brander is een ondergewaardeerde stuk gereedschap bij het afwerken van je 3D prints. Met een kleine enkelvlam gasbrander kan je ervoor zorgen dat het geschuurde deel van jouw 3D print weer zijn oorspronkelijke kleur krijgt. Let wel op dat kunststoffen snel hun glastransitietemperatuur bereiken en het kan zorgen voor ongewenste deuken en vervormingen in de prints. Wees geduldig en brand het oppervlak in kleine intervallen zodat de print nog net niet smelt; Je hoeft namelijk alleen ervoor te zorgen dat het weer glimt!

Maakt niet uit, ik 3D print het zelf wel.

Niet vaak hoor je nog dat 3D pennen worden gebruikt ter restauratie van printoneffenheden. Ze worden over het algemeen op zichzelf gebruikt als leuk goedje om 3D tekeningen of sculpturen te maken. Echter ontleent dit stuk gereedschap zich perfect om ongeëxtrudeerde delen mee dicht te lassen, die vaak resulteren uit bodemdelen onder supports of zwaar elliptische vormen. Met een beetje ervaring en een subtiele touch kan je de 3D pen gebruiken voor het dichten van zwaar beschadigde delen, waarna je ze kunt trimmen door middel van de andere bewerkmethodes. 

Dit ding gebruik je hier toch niet voor?

Maar toch is het handig; een soldeerbout. Met een platte soldeertip kan je heel gecontroleerd hoeken of platte delen dichtsmelten wanneer deze hinderlijk zijn voor jouw print. Wel is het zo dat deze tool minder in trek is doordat het meer kwaad kan doen dan goed als je niet weet wanneer het genoeg is. De print kan namelijk door de hoge temperatuur van 450 graden Celsius nog sneller het kunststof tot smelten brengen dan de gemiddelde 3D printer. Ook hier is een goede behendigheid een pré, maar als dat goed zit is dit een zeer handige tool om de print compleet te maken.

De Kleine Prins der Gereedschap

Veruit mijn favoriete gemotoriseerde tool: De dremel. Hij is opgewassen tegen elke uitdaging door de diversiteit aan opzetstukken. De dremel kan gebruikt worden om ruige delen binnen no time weg te krijgen, of om de print compleet glad te krijgen. Voor elke situatie is er wat en het loont om daar gebruik van te maken. Houd er wel rekening mee dat je een mondkapje draagt wanneer er met minstens 5000 RPM aan fijnstof in jouw richting komt. Veruit de meest gebruikte opzetstuk voor het afwerken van mijn prints is de polijststuk. Het biedt de functie om met een beetje kracht ook te schuren, en het daarna compleet glad te krijgen. Zeer handig als je commercieel print en scherpe randen ongewenst zijn. 

Meestal kom je er wel uit.

Met deze complete toolset kom je door de meest hardnekkige problemen heen. Vaak zijn kleine imperfecties een luxeprobleem en hebben ze geen aandacht nodig, maar als de print er zwaar aan toe is, kan de gemiddelde gereedschapskist daar al een oplossing op bieden. Zelfs bij het loskomen van onderdelen kan een goede bewerking van een 3D pen al voldoende oplossing bieden; de lasnaad is vaak zelfs sterker dan lijm of epoxy! 

Ten slotte is de enige tip die ik nog kan geven; Don't overdo it! Soms is de huidige bewerking al goed genoeg maar wilt men wat verder gaan, wat in mijn ervaring vaak zorgde voor spijt achteraf. Hou het simpel en veilig.


20% korting op je volgende bestelling